fredag 28 september 2007

Sara hissar och dissar

Jag tänkte göra en Belinda och lista veckans hiss och diss. och den här veckan är det så lätt, i alla fall att hissa! Jessica Gedin! Hon är verkligen där uppe och fajtas i toppen på idollistan, tillsammans med Didion och Krauss och andra superhjältinnor ibland. Hon är ju bara så bra! I dag lyssnade jag på henne i Spanarna från bokmässan, och hon pratade och genre-nedmonteringen inom bokvärlden på senare tid. Att litteraturen egentligen är ett trompe de l'oeil (reserverar mig för stavningen). Hon förde ett sånt roligt resonmang och knöt ihop det så snyggt på slutet, och jag var bara så imponerad. Dessutom verkar hon känna varenda intressant människa i Sveriges kulturvärld, och det gör mig lite avundsjuk, men bara lite, för hon verkar vara så genomtrevlig också!
Spanarna fick mig också att tänka på bokmässan, och hur jag vartenda år önskar att jag är där, eftersom det verkar som att ALLA utom jag alltid är där, och det verkar hända så mycket kul! Det enda året jag inte önskade att jag var där var det året jag var där, 2005, då önskade jag bara att jag var hemma istället, för det var inte alls kul, även om ALLA verkligen är där, men de verkade inte ha så roligt dom heller.
Veckans diss går i allafall till Isobel Hadley-Kamtz, och det är mest för att jag är så in i helvete trött på hennes liberala åsikter. Lyssnade på ett gammalt moraltest med henne, och läste också ett blogginlägg där hon ondgör sig över "skitmoralismen" när en fotograf blir anklagad för att fota barnporr och jag vill bara spy på allt hon tycker. Hon är bra på att argumentera, men det spelar ingen roll för mig (det gjorde det gör bengt brulde, hon fick en fyra), jag avskyr allt det hon står för, och allt snack om individens frihet framför allt annat. Ord som solidaritet och strukturer verkar inte existera i hennes värld, för att inte tala om hennes syn på djur.... Om vi träffades skulle vi säkert inte hålla med varandra om någonting överhuvudtaget. Och det känns iofs bra. För mig är det det hur som helst det mest obehagliga jag kan tänka mig; att mina barn växer upp och blir liberaler. Det, eller att de kommer att gå på Allsång på Skansen med i love Lasse-plakat när de är tonåringar. Drömmen är att de ska bli militanta veganer, men det är väl att hoppas på för mycket.
Nu ska jag se Roy Anderssons En kärlekshistoria, och massera mina fötter efter en lång promenad på Djurgården och härlig höstfika på Rosendal

3 kommentarer:

charlotte sa...

Ja Jessica Gedin är verkligen klok och fantastiskt välformulerad. Vi måste lyssna på den spaningen förstår jag. (jag minns en gång när hon tog upp konversationskonsten i någon soffpanel under det ironiska 90-talet, hon är nog grym på att mingla)

Det enda jag hållit med IH-K om är hennes inlägg i den rysliga abortdebatten för ett tag sedan. Men speciellt hennes köttåsikter är hemska, jag blir så deprimerad när folk koketterar med att de njuter av att äta döda djur.

Fast mina barn får gärna bli liberaler, olika politiska åsikter inom familjen tycker jag hör till, PK-trist som jag är. Även om jag såklart hoppas att mina värderingar skall smitta av sig.

Så mysigt vi hade det igår. Hoppas sjungandet går bra idag!

sara sa...

Sjungandet gick bra! Mycket bra! Vi började med ett fullständigt felsteg, jag missade tonen och det lät helvete, men vi började bara om och då var isen bruten på något sätt och resten av sångerna gick prima! jag var inte ens speciellt nervös, föräldrarna var det så att det räckte, så det var skönt!

Men ja, charlotte, du är verkligen lite mer pk än vad jag är!!! Tänk om dom blir moderater? Jag skulle känna det som ett sånt; ja jag vet inte, misslyckande kanske? Som att inget av det som vi har sagt eller gjort har haft någon betydelse. Men det är kanske troligast att ens barn gör någon typ av revolt och vänder sig emot hur de har blivit uppfostrade. Jag vill ju inte att de ska bli precis som jag, men vad sägs om skejtare, eller punkare, eller supervänster politiskt radikala!!! eller varför inte veganer? Jag skulle gärna bli vegan i så fall också!

Men ok, visst moderater eller liberaler, det skulle väl kunna gå an, men tänk om de på allvar skulle bl sverigedemokrater, eller nationalsocialister eller något sånt. Hur sjutton skulle man bemöta det? DET känns läskigt!

charlotte sa...

Ja, jag hoppas också på rött och svart, men räknar med revolt.

Fast om de börjar sympatisera med sverigedemokrater eller nåt åt det hållet så är det slut på mitt fritänkande - då blir det militant veganläger på en bergstopp i tibet omedelbums!